Annegrethes strøtanker

Håndtering af fødselsfrygt

Posted at november 11, 2011 » By : » Categories : Annegrethes strøtanker » 0 Comment

Overskrift på forsiden af avisen ”24 timer” tirsdag den 8. november 2011

Gravide plages af angst for fødslen

“kvinder der skal føde for første gang, er skræmte ved tanken. Flere vælger kejsersnit alene af frygt for den naturlige fødsel. Kvindernes bekymringer bliver ikke talt ordentligt igennem, menere jordemødre”

“Hvert år bliver flere end 27.000 danske kvinder gravide for første gang. Og for langt de fleste af kvinderne betyder det angst ved tanken om at skulle føde”.

“Ofte er der ikke den fornødne tid til at tage fat på den gravides bekymringer og få talt dem igenne, Det er jo ikke noget, man bare lige ordner på 10 minutter” Kit Hansen næstformand jordemoderforeningen.

Håndtering af fødselsfrygt

– Artiklen fremhæver 5 gode råd:

1. Vær åben: Slip bekymringerne og vær åben for det der måtte komme.

2. Tag det roligt: Det er normalt at bekymre sig i løbet af en graviditet – accepter det og undlad at lade det tilføje yderligere uro.

3. Tal om det: Brug dit netværk – veninder, familie og andre gravide- til at tale om din bekymring og hvad den bunder i – det kan i sig selv lette ængstelsen.

4. Mediter: Beroligende teknikker som eksempelvis mindfullness

5. Få hjælp: Hvis angst og bekymring begynder at fylde så meget at det bliver begrænsende for livskvaliteten så opsøg professionel hjælp

Anbefaling

I forhold til punkt 5 kan jeg KUN anbefale at ALLE gravide giver sig selv, barnet og dem omkring sig den gave at investere i mental fitnes inden en fødsel.

Inden jeg skulle føde vores 3. barn – Gav jeg mig selv, vores 3. barn og min øvrige familie den gave at jeg trænede i mit mentale fitnescenter sammen med min personlige coach/psykoterapeut. Vores 3. barn kom til verden under en hjemmefødsel – i vand – uden yderligere smertelindring. Tænk en gang hvis jeg havde gjort det samme med de to andre fødsler – WOW – Det kan anbefales!

Coaching/psykoterapi er i den grad velegnet til helt almindelige sunde gravide kvinder,  der – med glæde – kan få endnu mere indsigt om sig selv ved at undersøge og tilføre ressoucer til sig selv og det frigiver psykisk energi. Psykisk overskud er guld værd især for en kommende mor, der er godt igang med at skabe værdi til verden.

I min optik ville det optimale være, at en kommende mor sammen med en dygtig coach/psykoterapeut får sat ekstra fokus på sine ressourcer – frem for at lade sig drukne i uhensigstmæssige tanker, følelser og handlinger som begrænser de mange førstegangsfødende.

Der skal ikke meget til – kun lysten til at give sig selv de bedste forudsætninger – i en tid hvor omstændighederne er en forandring i sig selv.

GO FOR IT =)

Leave a Comment